Conservantii cosmetici esentiali, nu optionali!

     Toate substantele care se gasesc in compozitii si au rol antimicrobian au denumirea de conservanti, indiferent daca ei sunt sintetici sau de origine naturala.

     Este cunoscut deja faptul ca unii conservanti, care se gasesc in produsele de larg consum, sunt daunatori sanatatii umane.

     De aceea, in ultima perioada, se acorda o importanta sporita acestor substante, care dealtfel sunt indispensabile ca ingrediente in  alimente si cosmetice.

     Indispensabile deoarece fara ele produsele s-ar contamina cu microorganisme daunatoare si nu ar mai fi sigure pentru sanatate.

microorganisme   Produsele cosmetice, ca si cele alimentare, se pot contamina foarte usor cu agenti patogeni deoarece intra in contact direct cu aerul si cu microflora specifica pielii.

     Daca unele produse, cum ar fi cele anhidre (adica fara continut de apa) sunt mai usor de conservat, deoarece bacteriile, fungii si mucegaiurile nu se dezvolta cu usurinta in aceste medii, produsele care contin apa au potential de contaminare mult mai mare, deoarece microorganismele prolifereaza (se inmultesc) in prezenta acesteia.

     Astfel conservantii au un rol foarte important cand vine vorba de siguranta si de pastrarea proprietatilor formulelor cosmetice pe toata perioada folosirii.

     Insa tot conservantii sunt aceia care pot determina iritatii, alergii sau acumulari periculoase de substante nocive in organism.skin-rashes[1]

     In prezent, din dorinta de a descoperi o noua generatie de conservanti non-toxici, companiile specializate au gasit in natura o serie de substante cu rol antimicrobian puternic.

     Si astfel parabenii(Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben sau Phenonip), conservantii care elibereaza formaldehida antimicrobiana (DMDM Hydantoin, Urea – Imidazolidinyl, Quaternium-15), formaldehida si altii au inceput sa fie inlocuiti cu conservanti naturali obtinuti din nuca de cocos, fenicul, uleiuri esentiale sau alte produse naturale, ei neavand efecte cancerigene, alergene sau inflamatorii.

chuttersnap-146799-unsplash

     Acestia din urma s-au dovedit a fi comparabil de eficienti cu conservantii sintetici, cand vine vorba de spectrul de actiune (bacterii, fungi, ciuperci), insa fiind naturali, biodegradabili, nu ofera o protectie atat de indelungata (de pana la 3-4 ani) precum omologii lor sintetici.

     Insa daca vorbim despre o crema de fata, de exemplu, este de prisos un termen de valabilitate atat de mare, deoarece, in general, in 3 luni de la deschidere produsul ar trebui sa se consume. De aceea in anumite produse se pot utiliza cu succes conservantii naturali, care ofera valabilitate produsului de pana la 2 ani, dar in acelasi timp nu provoaca efectele secundare nedorite intalnite la cei sintetici.

 

Concluzie:

Conservantii sunt necesari in toate produsele cosmetice, dar nu toti sunt daunatori sanatatii! Natura ofera variante de conservanti siguri si eficienti.

cropped-sigla-nuca-portret-e1540457969894.png

Noi, la NUCA ORGANIC, cream produse care nu au conservanti sintetici in compozitie, tocmai pentru a evita aparitia reactiilor alergice sau a iritatiilor datorate acestor compusi. In acelasi timp cosmeticele sunt protejate de contaminarea microbiana timp de cel putin 1 an si jumatate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s